• Search

The Bowral Conservatory is a sensitive architectural response that respects the conceptual principles of the landscape design.

The design nestles into the stone wall to spatially complete the Parterre garden, integrating a sequence of internal and external spaces that are intended to heighten a sense of anticipation, akin to entering a secret garden.

Conceptually, the building engages with the long lineage of garden structures and evokes the formal and material characteristics of a conservatory nestled within the garden wall. As a light-weight structure set above an earthy, brick base the expression of materials in the building is both poetic and rooted in the local history of Bowral. The design plays with varying levels of transparency alluding to the distinctive lightness typically associated with greenhouses, orangeries and conservatories.

  • Client Southern Highlands Botanic Gardens
  • Location Bowral, NSW
  • Procurement Design Competition
  • Floor Area 1400 sqm

Location

Thank you for registering

Subscribe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

By choosing 'submit' you accept the terms of our privacy policy

Thank You

Your subscription has been successful