Related Content

 
 

  • Search

This engaging house balances aspects of Japanese culture with elements born of Australian suburban lifestyle.

We undertook long discussions with the client relating to habits, sensibilities and preferences within the Japanese culture to provide a framework of ideas. There are no conspicuous images of Japanese domestic architecture nor techniques for establishing proportion and scale such as tatami mats or shoji screens.

The plan unfolds as two linked pavilions. One contains the entry and formal spaces and living area, the other the informal living areas and kitchen at the ground floor level and bedroom, study and bathroom at the first floor level. The house steps through three changes of level following the natural gradient of the site, and another level is raised up and set on a concrete block-work podium.

The front elevation reveals the junction of these two parts meeting along the thickness of a continuous wall that runs the length of the house. The surfaces of both sides remain unchanged as exterior cladding becomes interior lining. Perpendicular wall junctions stop short to allow continuous vertical glazing to expose the transition.

A single alignment is created that reveals the gathering of each space. Steps at the street frontage become a path, then a bridge to the front door.

  • Location Kew, Victoria
  • Project Duration 1993 - 1996
  • Floor Area 305 sqm
  • Selected Awards
  • RAIA (VIC) Harold Desbrowe-Annear Award, New Residential Category
Thank you for registering

Subscribe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

By choosing 'submit' you accept the terms of our privacy policy

Thank You

Your subscription has been successful