• Search

This silhouetted house operates as a sculptural pavilion within an expansive rural setting.

Located on a vineyard, this house has a simple plan divided into three rectangular zones and a complex roof.

The roof creates a silhouette, a striking geometry floating above the bucolic landscape. The approach is from a long driveway that winds around the back to a rear courtyard. This contemplative space creates a pause before a view of tree-covered hills to the north is revealed on entry. Only a narrow vertical slot in the blank wall gives a teasing glimpse, like a geologically layered sample of the view.

Once inside, floor to ceiling glass connects the main living space with the landscape. The floating roof defines this space. It’s cut and folded up to form skylights, or cut and folded down to create shade to the north.

The incised plane hovers above the roof level of the rest of the house, the gap between ceiling and walls made up with glass. Only one piece of joinery strays from rectilinear simplicity - a unit surrounding a wood-fired heater. This centrepiece to the living area acts as an explanatory maquette for this house.

  • Location Kyneton, Victoria
  • Project Duration 2003 – 2007
  • Floor Area 300 sqm
  • Selected Awards
  • Residential Architecture Award – Houses, RAIA Victoria 2008

 

Thank you for registering

Subscribe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

By choosing 'submit' you accept the terms of our privacy policy

Thank You

Your subscription has been successful