• Search

This demanding project explores the architectural opportunities of pairing.

A pair of townhouses on adjacent sites for a pair of graphic designers who are business partners and friends.

Our principal question in designing two residences for clients so closely aligned is where does identity merge or separate? The courtyard typology is the starting point.

A central shared courtyard space has the flexibility to be divided or open between the occupants. The courtyard greatly increases opportunities for natural light penetration and cross ventilation into both townhouses. This idea recognizes and relies upon the friendship of our clients and the opportunity to borrow light and space from each other to create a greater sense of scale.

These townhouses maintain a contextual single-storey cottage scale on the street, stepping up to two-storeys at the rear of the site. The gable profile is a graphic representation of home and hearth yet when repeated and paired, it gains an abstracted ambiguity of scale and meaning. It joins to become one undulating roofscape in foreground and background.

These townhouses are externally similar to enable economies of repetition yet individual in their internal layouts and finishes, each customised to the discrete nature and character of each client.

  • Location Footscray, Melbourne
  • Project Duration 2009 – 2013
  • Floor Area 120 sqm each
  • Site Area 190 sqm each
  • Sustainability 6 Star Energy Rating
Thank you for registering

Subscribe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

By choosing 'submit' you accept the terms of our privacy policy

Thank You

Your subscription has been successful