Related Content

 
 

  • Search

This residence of rhythm and counterpoint suggests an infinite extension into the landscape.

Long sweeping walls are realised by sketching over a contour plan of the site. The glazed end of the living space is set perpendicular to the view of Mount Macedon, rather than to the direction of the contours, creating a mannered cut, a slice through the building at an acute angle.

Externally expressed posts on the curving north facade perform both a structural and visual function. Their steady rhythm determines the spacing of the window mullions, and they continue around the facade to become oversized vertical cladding.

They curve and finish as freestanding posts that advance into the rural setting, measuring and marking the contour of the hill.

Non-conforming spaces - those that cannot be interconnected as open linked spaces or with openable wall/door elements - are jettisoned from the principal container and located in a rectangular shed clad with corrugated iron and raw timber.

A glazed link connects the contoured living wing to this simple guest wing. The guest wing’s rudimentary materials are immaculately detailed, spare and minimal treatment elevates them above their usual vernacular reading.

The hierarchy between the living wing and the guest wing, exposed on an open site, is emphatic.

  • Location Romsey, Macedon Ranges, Victoria
  • Project Completion 2001
  • Project Duration 8 months
  • Floor Area 350 sqm
Thank you for registering

Subscribe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

By choosing 'submit' you accept the terms of our privacy policy

Thank You

Your subscription has been successful